Dislexia

Combate dislexia cu stiinta si tehnologie.
Dislexia este unul dintre motivele esecului scolar de care se poate lovi un copil.Este o tulburare de citire,scriere si invatare de care sufera aproximativ 10% din populatia lumii si a carei origine pare a fi in dezvoltarea neuronala.Deoarece sistemul nostru educational se bazeaza pe citire si scriere,dislexia este considerata un handicap grav care te sustrage din diferitele oportunitati ale vietii.
Una dintre problemele majore ale acestei dizabilitati  consta in gradul dificil de detectare si,desi poate fi tratata cu exercitii specifice,acest lucru se intampla de obicei dupa ce copii au suferit deja probleme serioase la scoala.
Un copil dislexic se simte diferite fata de ceilalti colegi ai sai,intampina un grad de inaccesibilitate si se simte deficient in fata colegilor sai.Copilul in cauza nu va intelege carui fapt se datoreaza neconcetrarea lui si se va simti vinovat pentru ca nu poate realiza asteptarile parintilor si ale profesorilor si este perdispus sa isi piarda increderea in sine.
Pe parcursul ultimilor 6 ani , cercetarile efectuate în cadrul universitatilor Pompeu Fabra din Barcelona si Carnegie Mellon din Pittsburgh ( SUA) au dezvoltat un algoritm numit Dytective , care este capabil de a diagnostica dislexia in doar 15 minute.
Cu ajutorul inteligentei artificiale si a multiplelor ’’jocuri” importante pentru ca copiii sa nu se simta analizati,ei rezolva aproximativ 200 de teste diferite,care permit un diagnostic final fiabil,cu o precizie de circa 90%.
Grupul responsabil de investigatii a dezvoltat o aplicatie pentru exercitiile de sprijin,numita Dynosaur.

Acum, acesti cercetatori se straduiesc sa dezvolte Dytective și App Dynosaur sa fie accesibile in mod liber tuturor utilizatorilor, scolilor si asociatiilor de pacienti care le solicita.
Pentru aceasta, ei au lansat un crowdfunding(multifinantare) in care se pot obtine mai multe informatii despre aceste aplicatii si se poate dona pentru a atinge un mare obiectiv : acces liber la un diagnostic care poate schimba multe vieti.